Najlepsze jakościowo witaminy, to te pochodzenia naturalnego. Tak samo jest z witaminą C. O ile w samej strukturze chemicznej nie ma różnicy pomiędzy witaminą C występującą w roślinach a tą syntetyczną z laboratoriów, o tyle obie różnią się tym, że te w naturze, występują w towarzystwie polifenoli i innych modyfikatorów odpowiedzi biologicznej.
Witamina C jest niezbędna, miedzy innymi, dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jej obecność odnotowano na każdej z linii obrony organizmu. Fakt, że witamina C wspiera funkcje komórek skóry właściwej potwierdza, że witamina C jest jednym z ważnych czynników wpływających na syntezę kolagenu i spowalniając procesy utleniania. Pośrednio może także wzmacniać funkcje bariery nabłonkowej- jednej z linii obrony organizmu. Okazuje się że witamina C pełni ważną rolę nie tylko w skórze. Wychwytują ją również komórki układu obrony organizmu- fagocyty (jej stężenie w komórkach krwi jest o ok. 50-100 razy większe niż w osoczu). Dlaczego? Okazuje się że witamina C bierze udział w procesie migracji neutrofili (komórek układu odpornościowego) do miejsca zapalenia, wpływa na procesy fagocytozy (pochłaniane i niszczenie drobnoustrojów), oraz ich usuwania przez makrofagi. Podobnie jak fagocyty, korzystają z witaminy C komórki kolejnej linii obrony organizmu, z którymi, dla patogenów, już nie ma żartów. Limfocyty. Badania in vitro wykazały, że inkubacja witaminy C z limfocytami B sprzyja ich namnażaniu, skutkując zwiększonym wytwarzaniem przeciwciał.
Ponadto wydaje się, że witamina C odgrywa rolę w różnicowaniu rozwojowym i dojrzewaniu limfocytów T odpowiedzialnych za niszczenie zainfekowanych komórek. Co istotne, w sytuacji gdy organizm walczy z infekcją, wraz z jej rozwojem, wzrasta też poziom wykorzystanej w procesach biochemicznych i fizjologicznych witaminy C. A wraz z jej spadkiem, obniża się wydajność procesów oksydacyjnych w których witamina uczestniczy, co może wpływać na aktywność limfocytów.
W stymulacji funkcjonowania układu odpornościowego niebagatelną rolę odgrywają również polifenole roślinne. Powszechnie znane jest ich działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, jednak wiele wskazuje na ich większą rolę w działaniu układu odpornościowego. Okazuje się że związki roślinne nie tylko również wpływają na namnażanie komórek układu immunologicznego i regulowanie wytwarzania cytokin (co istotne jest w zapobieganiu ostrego stanu zapalnego), ale wykazują aktywność przeciwdrobnoustrojową, co potwierdzają liczne, coraz bardziej obiecujące badania, takie jak np. wirusobójcze działanie ekstraktów z jeżówki na niektóre wirusy układu oddechowego, czy wpływ polifenoli roślinnych na zróżnicowanie i prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelit (która również pełni istotną rolę w odpowiedzi immunologicznej organizmu).
Wczesne oznaki niedoboru witaminy C nie są niczym niezwykłym: zmęczenie, złe samopoczucie, dołki psychiczne, niechęć do aktywności fizycznej. Jeśli zauważycie je u siebie, sięgnijcie po bogate źródła witaminy C – najlepiej naturalnej, z polifenolami.